Com participar-hi

Requisits
Per participar al Concurs de Relats Curts de TMB cal que tinguis una edat mínima de 18 anys i siguis membre del JoTMBé.

Les obres poden ser reals o fictícies, han de ser originals i inèdites i es poden presentar en català o castellà.

Temàtica
La temàtica és lliure però han de tenir com a eix o escenari la teva llar, les instal·lacions o els serveis públics de TMB. Les històries es poden inspirar en vivències reals o fictícies d’abans o després de la situació d’emergència. Han de fomentar el civisme i la solidaritat i potenciar el respecte per tothom ja sigui a la xarxa de transport públic o a casa teva.

Categories

El concurs consta de quatre categories. Pots participar a qualsevol de les quatre, o a totes elles, tantes vegades com vulguis. Consulta les característiques de cadascuna:

 • - Escriu un text d’una extensió màxima de 3.500 caràcters (amb espais inclosos).
  - El relat, real o fictici, ha de tenir caràcter literari i pot inspirar-se en els transports de TMB (metro, bus, Funicular de Montjuïc, Telefèric de Montjuïc i Barcelona Bus Turístic) i la bona convivència al transport públic, així com en aquesta insòlita situació que ens toca viure aquests dies: quina història en clau positiva et suggereix el confinament? Què és el primer que faràs quan tot això s’acabi? Inspira’t des de casa però no posis límits a la teva imaginació: davant de circumstàncies excepcionals busquem històries singulars, vivències sorprenents i experiències engrescadores.
  - Per participar, envia el teu relat a través del web de Relats Curts.

 • - Enregistra un relat en format MP3 d’una extensió màxima d’1 minut.
  - L’arxiu ha de pesar un màxim de 5MB.
  - El relat, real o fictici, ha de tenir caràcter literari i pot inspirar-se en els transports de TMB (metro, bus, Funicular de Montjuïc, Telefèric de Montjuïc i Barcelona Bus Turístic) i la bona convivència al transport públic, així com en aquesta insòlita situació que ens toca viure aquests dies: quina història en clau positiva et suggereix el confinament? Què és el primer que faràs quan tot això s’acabi? Inspira’t des de casa però no posis límits a la teva imaginació: davant de circumstàncies excepcionals busquem històries singulars, vivències sorprenents i experiències engrescadores.
  - Per participar, envia el teu àudio a través del web de Relats Curts.

 • - Fes una fotografia inspirada des de casa: balcó, terrassa, finestra o a l’interior de la teva llar. També pots prendre una imatge on aparegui algun element vermell, el color corporatiu de TMB. Prepara’t per captar aquests moments excepcionals que ens toca viure.
  - Acompanya la fotografia amb un títol de caràcter literari.
  - En els comentaris inclou l’etiqueta #relatsTMB2020 i #NoEtMoguis (aquest segon és opcional).
  - Menciona el perfil d’Instagram @tmb_bcn.
  - Per participar, puja la foto des del teu perfil d’Instagram.
  - El teu perfil d’Instagram ha de ser un compte obert.
  - No s’acceptaran fotografies que vulnerin les situacions i restriccions imposades per la crisis del Covid-19.

 • - Escriu un relat en un tuit d’una extensió màxima de 280 caràcters.
  - Inclou l’etiqueta #relatsTMB2020.
  - Pots afegir imatges o altres recursos permesos per la xarxa social
  - Segueix el perfil de Twitter de TMB @TMB_Barcelona (opcional)
  - Menciona el perfil de Twitter @TMB_Barcelona. 
  - El relat ha de tenir un caràcter literari, et proposem el repte de dir molt amb poques paraules. Inspira’t des de casa i escriu el teu tuit sobre algun d’aquests temes:

  • Els transports de TMB (metro, bus, funicular de Montjuïc, Telefèric de Montjuïc i Barcelona Bus Turístic)
  • Sant Jordi, la literatura i cultura a Barcelona
  • Convivència i civisme al transport de TMB
  • Història, vivència o experiència, fictícia o real. Inspira’t i explica’ns en poques paraules el que estàs vivint o el que t’imagines que passarà quan acabi aquest excepcional moment.

  - Per participar, publica el teu relat des del teu perfil de Twitter.
  - Pots participar amb tant tuits inèdits com vulguis


Bases legals
Abans de participar, consulta les bases legals per assegurar-te que el teu relat compleix tots els requisits i les condicions de participació.

Termini
La fase de participació per enviar els teus relats comença el 9 de març a les 12:00 h i es tanca el 30 d’abril a les 23:59 h.

En aquest període, els relats que compleixin tots els requisits de participació, es publicaran al web de Relats Curts per estricte ordre d’arribada.

Selecció de finalistes
Els membres del jurat designaran 10 relats finalistes per a la categoria RelatLliure i 5 per a les categories ÀudioRelat, InstaRelat i TuitRelat. A banda de complir amb els requisits de cada categoria, per a l’elecció dels finalistes es tindrà en compte la qualitat narrativa i l’originalitat de les obres presentades. La llista es farà pública a partir del 30 d’abril al web de Relats Curts

Els 10 Relats Lliures es publicaran en un llibre, editat per Llibre Solidari, del qual se’n distribuiran 500 exemplars.

Guanyadors
Entre tots els finalistes, el jurat escollirà els guanyadors de la 14a edició del Concurs de Relats Curts de TMB. Hi haurà un primer i un segon premi per a cadascuna de les categories, que es donaran a conèixer a l’acte de lliurament de premis.

Premis
Consulta els premis que pots guanyar si el teu relat resulta guanyador de qualsevol de les categories de Relats Curts.

Preguntes freqüents

Si tens dubtes a l'hora de participar, consulta aquí les preguntes freqüents.

 • Sí, pots participar en totes les categories del concurs i presentar tants relats com vulguis, sempre i quan les obres siguin originals, inèdites i no hagin estat presentades en edicions anteriors del Concurs de Relats Curts de TMB.
 • Sí, pots presentar tants relats com vulguis a qualsevol de les categories del concurs, sempre i quan les obres siguin originals, inèdites i no hagin estat presentades en edicions anteriors del Concurs de Relats Curts de TMB.
 • El registre al JoTMBé va vinculat al número de DNI i per tant, és únic. Si et surt un missatge que t’indica que ja estàs registrat/da és perquè el teu DNI ja està vinculat a un compte de JoTMBé. Si no recordes amb quin correu electrònic estàs registrat/da, escriu-nos a través del formulari de contacte, indica’ns el teu número de DNI i t’explicarem com has de procedir.
 • Els relats es poden escriure en català o castellà.
 • Sí, els relats han de tenir una extensió màxima de 3.500 caràcters, amb espais inclosos.
 • Els ÀudioRelats es poden enregistrar en català o castellà.
 • Els ÀudioRelats han d’estar gravats en format MP3.
 • L’ÀudioRelat ha de tenir una durada màxima d’un minut.
 • La veu de l’ÀudioRelat pot ser la teva o la d’una altra persona, sempre i quan tinguis el seu consentiment per presentar l’ÀudioRelat amb la seva veu. En cas d’obtenir el 1r o 2n premi de la categoria ÀudioRelat, el premi s’atorgarà a la persona que hagi presentat l’ÀudioRelat al concurs, independentment de si l’àudio ha estat enregistrat amb la seva veu o amb la d’una altra persona.
 • Sí, es pot enregistrar un ÀudioRelat amb diverses veus, sempre i quan tinguis el consentiment de totes les persones per presentar l’ÀudioRelat amb les seves veus. En cas d’obtenir el 1r o 2n premi de la categoria ÀudioRelat, el premi s’atorgarà a la persona que hagi presentat l’ÀudioRelat al concurs, independentment de si l’àudio ha estat enregistrat amb la seva veu o amb la d’altres persones.
 • Un cop enviat el relat, aquest ha de passar un procés de validació. Aquest procés es fa per estricte ordre d’arribada i pot trigar uns dies. Un cop hagi estat validat, si el relat compleix amb els requisits establerts a les bases legals, rebràs un correu electrònic de confirmació i el teu relat serà publicat al web de Relats Curts.
 • El procés de validació dels relats enviats es fa per estricte ordre d’arribada i pot trigar uns dies. Un cop hagi estat validat, si el relat compleix amb els requisits establerts a les bases legals, rebràs un correu electrònic de confirmació i el teu relat serà publicat al web de Relats Curts.
 • A l’apartat RelatLliure i ÀudioRelat apareixen tots els relats que participen en cada una d’aquestes categories del concurs. Si no trobes el teu, pots buscar-lo a través del cercador que hi ha en cada una de les pàgines, escrivint el títol del teu relat o bé el teu pseudònim.
Si no trobes resposta als teus dubtes en cap de les preguntes freqüents, escriu-nos la teva consulta a través del formulari de contacte i en breu et respondrem.